Portræt med video af EORs pararytter Anna Slinkert i JV

https://www.jv.dk/esbjerg/Ponyrytter-overraskede-alle-ved-de-danske-mesterskaber/artikel/2622538

Video i JV af EORs pararytter Anna Slinkert
https://www.facebook.com/1067561279946930/posts/1733007603402291/

Ponyrytter overraskede alle ved de danske mesterskaber
24. juni 2018 kl. 16:00
15-årige Anna Krarup Slinkert har en sjælden knoglesygdom, men trods 20 operationer rider hun dagligt på sin pony Sheik. Og ved de danske mesterskaber sikrede de to sig sølv ved paradressur for ryttere under 25 år.

Esbjerg: Arrene kan ses på underarmene mellem de sorte ridehandsker og den kortærmede grå T-shirt. Men ellers mærker man ikke på 15-årige Anna, at hun har en sjælden knoglesygdom.

En sygdom, som betyder, at hun for et år siden begyndte at ride såkaldt para-dressur. Altså dressur for ryttere med et handicap. Og det har hun gjort så godt, at hun for nylig blev sølvvinder ved det danske mesterskab i paradressur for ryttere under 25 år.

Anna Krarup Slinkert har redet som barn, men for tre år siden tog rideeventyret fart, da hun fik ponyen Sheik i gave af sine forældre.

– Vi har fået et helt vildt samarbejde. Vi har redet sammen i tre år nu. Han er 17 år og araber, så han er egentlig beregnet til langdistance. Men jeg begyndte på dressur for raske og vandt alle mine begynderklasser, og så blev jeg rigtig hooked på det.

Jeg bliver glad, når jeg rider, og ridning er ikke så hårdt ved mig og min sygdom.

Anna Krarup Slinkert, paradressur-rytter
HANDICAPPEDE RYTTERE KONKURRERER

Anna Krarup Slinkert er 15 år, bor i Fourfeldt i Esbjerg og har redet i tre år seriøst.Hun rider paradressur og har også startet stævner for raske.

Danmark har rigtig gode pararyttere, der klarer sig flot internationalt. For at ride konkurrencer skal rytterne være testet i en grad, der passer til deres handicap.

For at blive klassificeret som pararytter skal man have et fysisk handicap, som giver tydelig funktionsnedsættelse. Rytteren skal have en specifik diagnose fra hospital og/eller speciallæge. Rytteren skal være fyldt 14 år.

I 1972 begyndte man at afholde ridestævner for handicappede. I Danmark er det muligt at konkurrere i disciplinerne dressur, temporidning, præcisionsridning og military.

Du kan følge Anna på Facebook: Anna Krarup Slinkert Paradressage.

Sidste sommer valgte Anna og hendes mor Jette, at datteren skulle prøve para-dressur.

– Efter sommerferien red jeg mit første store paradressur-stævne og fik en sjette plads, fortæller Anna.

Den unge og meget seriøse rytter lader sig ikke mærke af sin sygdom. Kun cirka 100 danskere lider af sygdommen Multiple Exostoser, som medfører unormal knoglevækst.

– De lange rørknogler i arme og ben kan vokse skævt og forkert, og der kommer ekstra knoglevækst. Derfor bliver mine led svage og stive. Knoglevæksten kan foregå i hele kroppen, forklarer Anna.

Hun er blevet opereret 20 gange, hvor lægerne skærer knoglevækst af og mejsler i knoglerne og filer dem til. Anna har desuden et stift fodled.

Normalt stopper den unormale knoglevækst, når puberteten er overstået. Men alt det tænker Anna ikke på i disse dage, hvor lykønskningerne strømmer ind fra rideveninder, venner og skolekammerater på Fourfeldtskolen, hvor hun går i 8. klasse på en international linje.

Begyndte med hyggeridning

En drøm om at komme i eliteidræts-klasse på Vitaskolen Bohr har hun opgivet, da der er en venteliste på 8-9 elever. Team Danmark kan hjælpe i forhold til skolen ved for eksempel fravær ved konkurrencer.

Det hele startede egentlig med hyggeridning for Anna Krarup Slinkert, men i dag er det seriøs ridning tre-fire gange og turridning et par gange om ugen.

– Jeg bliver glad, når jeg rider, og ridning er ikke så hårdt ved mig og min sygdom, fortæller Anna.

Hun rider både para- og rask-ridning.

– Jeg har valgt at starte parastævner for at prøve nogle nye oplevelser, og det har givet nogle fede oplevelser for mig.

Træning, træning og træning

Anna fortæller, at hun har satset på træning og træning og træning, samt redet ture i skoven og på stranden, så hendes pony ikke går død i træningen, og det har givet hende og Sheik et stærkt bånd og den helt usædvanlige oplevelse at vinde sølv ved det store DM-stævne på Broholm Gods på Sydfyn.

Til finalen var der masser af tilskuere, men Anna red uden de nerver, som drillede lidt i de indledende runder.

– Jeg var nervøs de første to dage til DM, men ikke til finalen. Jeg blev nervøs, da jeg havde min træner Sanne Lorenzen med fra EOR. Det gik godt på opvarmningen, men på banen faldt det lidt fra hinanden, forklarer Anna ærligt. Normalt er hun rigtig glad for Sannes undervisning, men lige den dag gav træneren på sidelinjen lidt nerver.

Heldigvis faldt det hele på plads i kür-programmet i finalen.

– Det gik helt vild godt. Ved U25 paradressur konkurrerer rytterne på pony og heste mod hinanden, og jeg havde slet ikke forventet at vinde sølv, indrømmer hun.

Få måneder før DM-stævnet måtte hun på operationsbordet igen og kunne ikke ride i en periode. Men alt gik alligevel perfekt til stævnet, hvor den danske rideelite dyster.

Vil være berider

Anna er blevet inviteret til at starte internationale stævner på Sheik, men har sagt nej tak. Med hans 17 år vil hun ikke byde ham strabadserne med udlandsrejser og lange stævnedage.

– Vi håber at finde en sød lille pige, der har lyst til at købe en rigtig dejlig lærepony, siger hun og klapper Sheik på halsen.

– Jeg skal have en dansk varmblods hest på et tidspunkt, og mit mål er at starte internationale stævner, og senere hen at komme på landsholdet. Jeg vil gerne være berider.

Anna Krarup Slinkert står opstaldet på det lille ridested Damgården i Guldager, men rideundervisning foregår hos berider Sanne Lorenzen, Esbjerg og Omegns Rideklub, som er godkendt para-rideklub.

– Ridning er det, jeg skal. Og jeg håber, at jeg kan leve af at ride, siger Anna, der også er på talentholdet for pararyttere, som er en slags forskole til landsholdet for pararyttere på pony og hest.

PRINT SIDEN

Del denne side: